"Vi träffades genom löpningen"

Möt elitlöparen Charlotte Arvered och hennes man Pär Arvered. Sveriges kanske coolaste löparpar. De tränar ofta tillsammans, både på bana och längre distanspass. Han imponeras av hennes pannben och vackra löpsteg – hon gillar att han pressar upp tempot och pushar henne på banpassen.

Vilka är ni?
– Jag (Charlotte) är 36 år och bor på Lidingö med min man Pär. Jag har bonussonen Ebbe som är 10 år, och en bebis i magen. Jag är fastighetskonsult på heltid och och har lite sidoprojekt med löpningen genom ambassadörsskap för lululemon och Vitamin Well samt mitt instagramkonto @thecharlottearvered

– Jag (Pär) är 41 år och bor på Lidingö med min fru Charlotte, sonen Ebbe och en bebis på väg. Jag jobbar med eventmarknadsföring.

Hur länge har du löptränat?
Charlotte: Jag började med friidrott när jag var 6 år gammal, men redan innan dess så tog mina föräldrar med mig till olika knattelopp så man kan väl i princip säga att jag har sprungit hela livet, mer eller mindre. Vad som fick mig att börja var helt klart mina föräldrars engagemang. Jag testade många olika idrotter som liten men löpningen (medeldistans 800m och 1500m) blev det mest ihållande trots att jag inte var någon supertalang och ogillade att tävla pga nervositet. När jag gick sista året på högstadiet så sökte jag in på Löpargymnasiet i Sollentuna och kom in. Under tre år tävlade jag i medeldistans och kortare terränglopp. Efter gymnasiet la jag löpningen helt och hållet på hyllan för att jag var less på det men ett par år senare hittade jag glädjen igen och började då som motionär att springa längre lopp; allt från 5000 m till marathon. Sedan dess har jag varit fast!

Pär:  Det var Premiärmilen 2012 som det hela började. Jag och mina bästa killkompisar skulle försöka springa Premiärmilen under 40 min. Det gick sådär… Jag trillade in på 43:43 och det var då jag fick blodad tand och siktet inställt på SUB40. Året efter lyckades jag att kapa några minuter och kom in på 37:55!

Vilken löpträning gör dig lyckligast?
Charlotte: Jag får helt klart störst kick av ett riktigt hårt banpass – gärna på sommaren på en stekande het löparbana iklädd sporttopp, korta shorts och lättviktsskor. Efter passet joggar jag ner barfota i gräset. Men jag älskar också de här lugna lite längre distanspassen ute i naturen och i stadsmiljö när jag springer med vänner och bara njuter från början till slut. Även dessa pass gör sig allra bäst sommartid då jag älskar att springa i sol och värme. En tredje favorit är upptäckslöpning; när jag och Pär är på semester på något ställe där vi inte har varit tidigare och springer för att upptäcka omgivningarna.

Pär: Jag gillar en klassisk hård 10 km. Full gas från första metern och sen tömma kroppen på energi i 10 km. Klart lyckligaste passet men kanske inte det smartaste.

Vad vill du bli bättre på i din löpning/träning?
Charlotte: Jag tror aldrig att jag kommer sluta drömma om att bli snabbare. Jag har en viss talang för att springa långt och halvsnabbt, men jag vill så gärna komma ner i tid på 5000 m och 10 000 m. Jag är övertygad om att detta även skulle gynna min satsning mot halvmaraton och maraton.

Pär: 2021 ska jag försöka bli bättre på att hålla mig skadefri. Detta kommer innebära att mina lugna pass ska vara just LUGNA och mina hårda pass ska vara extra hårda. Då tror jag att resultaten kommer. Skippa alla mellanmjölkspass där det varken är lugnt eller tufft.

Vem är din förebild inom löpning/träning?
Charlotte: Alla som strävar efter att utvecklas och sätter upp tydliga mål som de kämpar mot. Det har ingenting att göra med nivå eller hur snabb någon är. Det kan vara allt ifrån att springa sitt första 10 km-lopp på 60 min till att ta sig till VM.

Pär: Jag måste väl säga att min fru är en stor förebild! Hon är tuff och stark och har ett sjukt pannben och springer otroligt vackert.

Vad uppskattar du mest hos en träningskompis?
Charlotte: Någon som kan ”hetsa” mig på rätt sätt. Jag vill inte tävla på träning. Jag vill att man lyfter och peppar varandra. Jag trivs framförallt bra att träna med killar då min känsla är att de ofta är mindre hetsiga och mindre benägna att jämföra sig med mig. Jag och Pär tränar riktigt bra tillsammans även om han kan vara lite hetsig på våra lugna distanspass – jag måste alltid påpeka var och varannan minut att han inte ska ligga 1/2 m före mig, speciellt nu när jag är gravid och inte vill eller kan springa lika snabbt utan ansträngning. Men Pär är superbra att springa banpass med för vi kan hjälpa varandra bra med tempohållning och det är en stor fördel att han är snabbare än mig på kortare distanser vilket ger mig den där extra pushen.

Pär: En bra träningskompis ska kunna hjälpa en när det är tufft på passet. Peppa och hålla motivation uppe när det tryter. En fördel är om ens träningspartner är lite bättre så att du hela tiden får en utmaning på intervallpassen och att hen kan hålla i snacket på långpassen

Vilken löparpryl klarar du dig inte utan?
Charlotte:
Löpskorna är nog det absolut viktigaste för mig. Adidas adizero adios och adidas boston. Precis innan corona slog till så köpte jag även Nike Vapor Fly i förhoppning om nya PB:n 2020 (eftersom jag vet att många andra sprungit sina snabbaste lopp i just den modellen) men dessa har jag inte ens testat än eftersom det inte funnits några lopp att springa.

Pär: Skulle ju inte klara en meter utan mina skor men annars älskar jag min löparklocka. Gillar att nörda ner mig i statistik som egentligen inte gör mig så mycket bättre men motiverar mig mer.

Vad äter du helst innan ett långpass?
Charlotte: Jag springer oftast långpass på helgen och då föredrar jag att sticka ut någon timme efter att jag har ätit frukost. En frukost kan bestå av havregrynsgröt på havremjölk med sojayoghurt, jordnötssmör, banan, äpple, bär och granola, kaffe eller te, ett glas juice, en ingefärashot och en smörgås med smör och ost om jag är extra hungrig.

Pär: Långpassen springer jag helst på förmiddagen och då brukar jag oftast äta en rejäl frukost men den ska vara så lik mina vanliga frukostar. Macka, yoghurt, juice och en kaffe brukar sitta fint.

Vilket ord representerar bäst det du känner för löpning?
Charlotte:
Det måste vara PASSION. Jag har en stor förkärlek för löpningen. För mig är löpningen mer än bara en träningsform. Löpningen är en stor del av mitt liv och jag mår alltid bättre efter en löprunda.

Pär: Oj vad svårt…Mjölksyra! Har aldrig varit så glad i att nöta långsamma mil. Älskar när passen är hårda och benen nästa viker sig på sista intervallen. När mjölksyran pumpar då är det som roligast.

Vilket mantra tar du till när det är tufft på träning/tävling?
Charlotte: När jag står på startlinjen och är sjukt nervös inför ett lopp eller när jag är mitt uppe i loppet och det känns tungt då brukar jag alltid tänka: ”Det är det här du har tränat för” och ”Du älskar ju det här”.

Pär: Vet inte om det är ett mantra men jag brukar alltid börja räkna steg och se hur långt jag kan räkna innan jag till exempel går i mål. Då försvinner tankarna på allt räknande och vips så är man framme.

Vilken är den bästa effekten som löpningen har haft på dig?
Charlotte: Löpningen ger mig så otroligt mycket glädje i livet. Dessutom har jag träffat så många nya människor genom löpningen som nu är mina nära vänner. OCH jag har träffat min stora kärlek i livet – Pär – genom löpningen, det är den absolut bästa effekten av det.

Pär: Jag håller mig frisk! Aldrig sjuk och känner mig stark i alla andra sporter som jag utövar. Klart skön känsla att slå någon ungtupp när man passerat 40 årsstrecket.

Vilket var ditt senaste lopp – och hur gick det?
Charlotte: Om man ska räkna virtuella lopp så är det Winter Time Run 21 km som jag sprang i slutet på oktober i år. Detta var i min 12:e graviditetsvecka och jag mådde fruktansvärt dåligt så därför var jag nöjd bara att jag tog mig igenom hela distansen. Det blev mer som ett lugnt långpass och jag tror att jag sprang på ca 1.38. Jag la ingen värdering i tiden. Mitt senaste fysiska lopp tror jag var Köpenhamn Halvmarathon 2019. Jag var långt ifrån någon superform och dessutom hade jag en dålig dag men jag krigade mig i mål på 1.18.

Pär: Senaste fysiska loppet var NYC marathon i november 2019 där målsättningen att ta mig under 3 timmar. Lyckades precis att stapla in på 2:59:25. Grät på mållinjen. Skön känsla!

Vilket är ditt nästa lopp?
Charlotte: Winter Series som är en serie med lopp som går i januari 2021. Man springer ett lopp varje söndag och väljer mellan distanserna 2,5 km, 5 km, 10 km, 21 km eller 42,2 km. Eftersom att jag är gravid kommer jag se det som bra träning hellre än tävling. Jag har inte bestämt distanser än utan kommer välja efter dagsform. Sen hoppas jag på flera lopp under 2021 – inte minst till hösten då förhoppningsvis kroppen börjar bli stark igen efter graviditeten.

Pär: Längtar efter att det ska dyka upp något fysiskt lopp inom kort. Hoppas på en snabb 10 km. Annars kommer jag att vara med i Sverige Springer Winter Series som är ett virtuellt lopp varje söndag i januari.

Hur påverkar coronapandemin din löpning?
Charlotte: För mig har det bara varit positivt! Jag vill dock poängtera att jag inte tycker att corona-pandemin är positiv på något sätt. Men det som har varit bra för mig är att jag har kunnat plocka bort ALLT prestationsfokus vilket annars alltid finns där hos mig. Det har varit nödvändigt då jag har genomgått en IVF-behandling vilket innebär att man inte får träna som man vill och jag har varit tvungen att under långa perioder ta uppehåll från löpningen. I och med att det inte har funnits några lopp att springa så har jag inte blivit stressad utan kunnat fokusera helt och hållet på att försöka bli gravid, och sedan augusti på att vara gravid. Nu får jag springa som jag vill igen men givetvis kan jag inte träna så hårt som jag är van vid.

Pär: Med alla inställda lopp så har motivationen gått ner lite och har inte riktigt tränat så bra som jag borde. Men har försökt hålla igång 3-4 pass i veckan för att hålla mig frisk vilket än så länge har funkat.

Berättat för Kristina A Lager

 

 

Mer om Veckans löpare