"Jag spänner bågen mot kommande lopp"

Möt löparen Tommy Swing. Just nu vill han bli ännu bättre på långa distanser och satsar bland annat mot mot ultra. Pandemin och saknaden av lopp har dessutom fått honom att starta en runstreak tillsammans med en löparkompis. Han har snittat på 12 kilometer per dag de senaste 150 dagarna.

Vem är du?
Jag heter Tommy Swing och är 47 år. Jag bor i Vasastan i Stockholm med sambo och två barn. Jobbar som conversion manager.

Hur länge har du löptränat?
– Jag har sprungit regelbundet sedan 2012, jag kände att det var tid att skaffa lite kondition efter år med stillasittande jobb.

Vilken löpträning gör dig lyckligast?
– Det är så olika, jag gillar allt från fart till långpass och äventyr. Det kan vara ett trevligt samtal, en bra känsla eller att upptäcka nya områden som plockar fram lite extra lycka.

Vad vill du bli bättre på i din löpning/träning?
– Jag vill gärna springa längre distanser och öka upp min veckomängd men jag tycker samtidigt att det är viktigt att se till att kroppen håller, att hitta en bra balans. Det är där jag försöker bli bättre just nu.

Vem är din förebild inom löpning/träning?
– Jag har ingen direkt förebild inom löpningen utan jag inspireras av alla löpare på något vis. 

Vad uppskattar du mest hos en träningskompis?
– Under pandemin har det ju blivit mer av ensamlöpning och löpning i små grupper. Sedan tycker jag om att springa lopp, mycket för känslan och att ha mål att jobba mot. Under pandemin har det varit väldigt viktigt med en löparkompis. Det har varit en drivkraft framåt. Jag har hittat nya sätt att upptäcka löpningen. Normalt sett så är det ju en löparkompis ett bollblank, en stöttning när det går motigt och framförallt en hel del trevliga samtal. Under pandemin har jag till exempel inriktat mig mer på ultradistans, vilket jag blivit påverkad av i väldigt stor grad av min runningbuddy. 

Vilken löparpryl klarar du dig inte utan?
– Av någon underlig anledning måste jag alltid ha klocka, pulsband och pod. Allt ska mätas. 

Vad äter du helst innan ett långpass?
– Det är ganska varierande. Normalt sett ser jag till att dricka ordentligt, dels i form av vatten men även ett par koppar kaffe. Till det kan det bli några rostade skivor bröd med marmelad. 

Vilket ord representerar bäst det du känner för löpning?
– Som så många andra är det för mig glädje eller närmare rörelseglädje. Det kan vara att uppnå mål med träningen, eller ett avslutat pass efter att det från början varit motigt att ta sig över tröskeln hemma. Det kan också vara glädje i nya upplevelser, nya möten och löpning i ny terräng eller områden. Att mötas av vårfåglarnas vårsång och annat trams, allt som är ”Ernstigt”. Fanns det ingen glädje i löpningen skulle jag hitta något annat att syssla med.

Vilket mantra tar du till när det är tufft på träning/tävling?
– Mantra dyker nog upp mest på tävling, då pressar jag mig lite extra. Det kan vara allt från positiva till hårda mantra. Beroende på vad jag behöver. "Kom igen, bara 20km kvar" Eller "Ska du lägga dig ner och lipa också? Du har ju kul” Haha, jag kan vara rätt hård mot mig själv.

Vilken är den bästa effekten som löpningen har haft på dig?
– Innan jag började löpträna trodde jag att jag hade bra kondition. Det hade jag inte. Jag flåsade när jag gick i trappor och blev trött av promenader. Jag blev lätt trött under arbetsdagen och jag hade också svårt att varva ner när jag väl skulle sova. Nu är allt det där som bortblåst. Jag somnar direkt när jag lägger mig i sängen. Jag har energi som en hundvalp och kan promenera ett dygn om jag så skulle vilja det. Jag mår allmänt bättre och har mer energi i vardagen. Dessutom är jag trevligare att umgås med. 

Vilket var ditt senaste lopp – och hur gick det?
– Jag har sprungit ett par virtuella lopp, men dom räknas inte in riktigt. Senaste riktiga loppet var Berlin Marathon 2019 och jag sänkte då min tidigare maratontid med 12 minuter. Skön känsla!

Vilket är ditt nästa lopp?
– Jag hoppas få springa Söder Runt till sensommaren eller under tidig höst, annars står hoppet till Stockholm halvmaraton eller Stockholm Maraton. Bågen i år spänns till Valencia Marathon. Vi får hålla tummarna helt enkelt.

Hur påverkar coronapandemin din löpning?
– Den påverkar enormt mycket. Det blir mer ensamlöpning eller löpning i mindre grupper. Det blir lite svårare med motivationen att träna inför ett lopp och för att hålla igång löpningen och ha ett mål så jag har börjat med en runstreak. Jag har passerat 150 dagar med ett snitt på12 km per dag.

Följ Tommy på instagram @tommyswing

 

Berättat för Kristina Lager

Mer om Veckans löpare