"Jag experimenterar med min löpning under pandemin"

Möt löparen Peder Lindqvist. Tillsammans med sin fru Janna har han sprungit mängder av maratonlopp, både i Sverige och utomlands. Hon är också hans största förebild. Just nu när många lopp är inställda experimenterar han med sin löpning – och testar nytt för att fortsätta utvecklas.

Vem är du?
Jag heter Peder Lindqvist, är 64 år och bor i Nynäshamn med min fru Jaana. Jag är egenföretagare och driver Bromma Halkbana.

Hur länge har du löptränat?
– Jag började springa inför Lidingöloppet 2003 som då var den sista delen för mig i En Svensk Klassiker.

Vilken löpträning gör dig lyckligast?
– Jag gillar intervaller, både ute och på löpband. Gillar att pressa mig och känna att jag klarar av det. Om jag dessutom känner att jag lyckas lägga mig på rätt ingångsnivå, där jag kan hålla samma fart igenom hela passet känns det bra. Kan jag dessutom öka något för varje serie så ger det mig en känsla att jag har kontroll på min egen kapacitet.

Vad vill du bli bättre på i din löpning/träning?
– Mer volym och längd på intervallerna, vilket jag redan börjat med. Att våga experimentera lite mer i träningen. Jag ligger ju på en nivå där jag i långpassen lägger in gåpauser med jämna mellanrum. Här har jag nu börjat lägga in gåpauser i alla backar vilket ger olika avstånd på ”löpintervallerna” i långpasset. Detta innebär att intervallerna kan variera emellan ca 300 m till 3 km vilket är max. Vad jag vinner med detta är att jag kan ligga i högre fart i löpavsnitten utan att jag går upp för högt i puls. Så målet är ju nu att försöka ha en lägre puls i långpassen och öka ansträngningen i kvalitetspassen, där det antingen blir högre puls eller längre pass i tröskelfart. Tanken är ju att hålla en hög kvalitet på min träning utan att bli allt för sliten. Sedan om det fungerar? Det får vi se.

Vem är din förebild inom löpning/träning?
– Där måste jag i första hand nämna Jaana min fru. För det var när jag mötte henne allt startade. Efter det blir det ju Anders Szalkai som på olika sätt varit inblandad i vår träning sedan början. Jag och Jaana gick med i TSM redan första året när det startade. Då var inte Anders med, men det var efter hans Marathonprogram vi tränade. Sedan började Anders ansvara för TSM och jag och Jaana blev så småningom ledare i TSM. Detta ledde ju såklart till att Anders kom att påverka och inspirera oss ännu mer.

Vad uppskattar du mest hos en träningskompis?
– Min främsta träningskompis är Jaana. Hon är bra på att uppmuntra men även bromsa när man blir lite för ivrig

Vilken löparpryl klarar du dig inte utan?
– Klockan! Gillar att följa upp passet för att se hur jag låg till i puls kontra fart genom passet. Därför har jag lagt in mina egna personliga pulszoner i stället för klockans förinställda.

Vad äter du helst innan ett långpass?
– Vid längre långpass, 25–30 km, blir det ofta pasta kvällen före. Sedan till frukost lägger jag till en tallrik risgrynsgröt till det jag normalt äter.

Vilket ord representerar bäst det du känner för löpning?
– Nöjd! Man känner sig nöjd när man genomfört ett pass som gått lätt, tungt, i dåligt eller perfekt väder etc. Man känner sig då så pass nöjd att man längtar till nästa pass.

Vilket mantra tar du till när det är tufft på träning/tävling?
– ”Håll i, det här fixar du!” Kan t.ex. vara vid slutet på en tuff intervall på löpband, skrika högt till mig själv ”40 sekunder kvar, kom igen nu”.

Vilken är den bästa effekten som löpningen har haft på dig?
– Jag mår mycket bättre och jag har fått många nya löparvänner. Sedan får man inte glömma bort våra resor över världen, där vi deltagit i olika Maratonlopp. Eftersom jag och Jaana har samma intresse så har detta blivit vår typ av semester. Här har vi kombinerat möjligheten att se och uppleva nya platser med lopp.

Vilket var ditt senaste lopp?
– Senaste loppet var Beer Lover’s Marathon i Liege, som var en vecka efter Stockholm Marathon 2019. De två loppen låg för nära så det blev för tufft för mig så jag bröt. Men man lär sig alltid något av sådana lopp också som man kan ha nytta av senare.

Vilket är ditt nästa lopp?
Kanske blir det Stockholm Marathon. om det blir av, och om jag ligger bra till med träningen. Har varit skadad under året och nu precis börjat komma upp lite i volym igen. Annars så är vi ju anmälda till både New York Marathon i november och Valencia i december.

Hur påverkar coronapandemin din löpning?
– Största förändringen har ju varit att gruppträningen minskat/försvunnit. Annars så har avsaknaden av konkreta mål/lopp inneburit att man fått en unik möjlighet att experimentera lite i sin träning. Det är ju en möjlighet man inte haft i samma utsträckning tidigare och förhoppningsvis inte får igen.

Berättat för Kristina A Lager

Mer om Veckans löpare