Veckans löpare: Att springa maraton är väldens bästa sightseeing

Möt Anders Forselius, mannen som sprungit maraton i 61 länder och i samtliga 50 amerikanska delstater. En storfavorit är New York Marathon som han sprungit 10 gånger – där hittar du honom också som omtyckt reseledare för Springtime Travel. Vi blev lite förvånade när vi fick höra vad denna supersociala kille uppskattar mest hos en löparkompis.

Vem är du? 
Jag heter Anders Forselius, är 52 år och bor i Ljusdal, Hälsingland och i Joao Pessoa i Brassilien. Jag jobbar på DHL Express, men också som frilansjournalist. 

Hur länge har du löptränat?
Jag började löpträna 1985 efter att ha blivit inspirerad av min dåvarande basebolltränare i Ljusdals Basebollklubb som hade sprungit Stockholm Marathon. Min första stora tävling var dåvarande Stockholmsloppet och året senare sprang jag själv Stockholm Marathon för första gången.

Vilken löpträning gör dig lyckligast?
Jag älskar att springa maratonlopp, men jag tycker att själva träningen suger! Det finns emellertid undantag och dit räknar jag bland annat träningsrundor i Central Park i New York. Jag behöver alltså en stimulerande miljö för att uppleva även träningen som rolig. Jag har spenderat många vintrar i Brasilien och det är en annan miljö som är helt underbar för löpning. Allt är ju så mycket enklare när man kan kliva upp tidigt på morgnarna och springa utmed Atlantkusten i en temperatur som inte kräver dubbla klädlager och broddar!

Vad vill du bli bättre på i din löpning/träning?
Jag tänker mer på löptekniken numera, inte minst för att förebygga skador. För övrigt har jag märkt tydligt att kroppen håller ihop bättre om jag kombinerar löpträning med cykling, så det blir alltså mycket även av den varan. Målet är att ju att hålla på med den här sporten även när mina släktingar har satt mig på hemmet...

Vem är din förebild inom löpning/träning och varför?
Jag älskar löpare som har lite distans till vad de håller på med. Mina personliga favoriter är jänkarna Dick Beardsley och Bill Rodgers som var stora på sjuttio- och åttiotalet, men självklart även amerikanskorna Katherine Switzer och Joan Benoit Samuelson. Kvinnor som bröt barriärer och tog löpningen ut ur medeltiden och in i framtiden. Faktum är ju att den längsta tävlingsdistansen för kvinnor under OS 1956 var 200 meter och det skulle dröja ända fram tills OS 1984 innan de kunde tävla på sträckor längre än 1500 meter!

Vad uppskattar du mest hos en träningskompis?
Att dom är utrustade med fyra ben och en svans! Jag har många jyckar i min bekantskapskrets och de är de absolut bästa träningsredskapen. Hundar har ju av förklarliga skäl dessutom svårt att ta emot textmeddelanden så det är alltså omöjligt att skicka ett SMS till sin träningspolare och meddela att man ställer in löprundan p.g.a. regn...

Vilken löparpryl klarar du dig inte utan?
Hundbajspåsar! Springer jag med Dalmatinern "Bosse" eller Gordon Settern "Tjabben" så får jag nästan ha 50-liters säckar med mig, medan Lagotton Hilda kräver mindre resurser.

Vad äter du helst innan ett långpass?
Jag är vanemänniska och innan mina maratonlopp är födointaget nästan alltid detsamma: Kinamat (biff & broccoli) kvällen innan tävlingen och en dubbel portion havregrynsgröt i kombination med "en kubikmeter kaffe" två timmar före loppet.

Vilket ord representerar bäst det du känner för löpning?
Frihet! 

Vilket mantra tar du till när det är tufft på träning/tävling?
"Treat your body like a rental car!"

Vilken är den bästa effekten som löpningen har haft på dig?
Förutom den fysiska aspekten så har jag träffat enormt många nya vänner genom löpningen, inte minst amerikaner. Jag är ju medlem i 50 States Marathon Club, Marathon Maniacs och Marathon Globetrotters, medlemsskap som innebär att jag träffar klubbkamrater i nästan varenda mara oavsett var jag tävlar någonstans på planeten. Tack vare löpningen har jag alltså haft förmånen att få vidga vyerna genom den bästa sightseeingen som finns. Det kan ju knappast finnas ett bättre sätt att upptäcka nya platser på än med en nummerlapp på bröstet! 

Vilket var ditt senaste lopp – och hur gick det?
New York City Marathon 2019. Jag har sprungit tävlingen alltsedan 2010 och har haft förmånen att vara där som reseledare för Springtime Travel sedan 2013. Världens största maratonlopp är tillsammans med marorna i Chicago, Boston och Philadelphia mina allra största favoriter. Det finns ju helt enkelt ingen bättre plats att befinna sig på under den första söndagen i november! 

Vilket är ditt nästa lopp?
Jag samlar på maratonländer men saknar fortfarande Chile. Eftersom jag under sommaren planerar att cykla från Olympia i Grekland till OS i Tokyo så tänker jag försöka klämma in Santiago Maraton den 17:e maj under cykelresan. Jag färdas i västlig riktning så planen är att trampa igenom Europa, Sydamerika och Nordamerika innan jag tar mig över till Japan lagom till OS-invigningen den 24:e juli. 

 

Berättat för: Kristina A Lager

Mer om Veckans löpare