Veckans löpare: Mina långpass är ofta 40 kilometer eller längre

Möt Thomas Alm, ultralöparen och löpcoachen som för några år sedan sprang 40 maraton på ett år. Med start den 25 april i år sprang han en drygt 2150 km lång löptur genom Sverige och samlade in pengar till den svenska sjukvården under coronatider. Här är en kille som verkligen älskar de långa, lugna långpassen.

Vem är du?
– Jag heter Thomas Alm, är 43 år och bor i Stockholm och i Albir, Spanien. Jag jobbar som löpcoach och skribent på JTRunning.com. Jag har dessutom en podd som heter Anomalipodden som tar upp allt möjligt inom träning, hälsa, sport och politik. 

Hur länge har du löptränat?
Jag började springa 1 maj 2010, två dagar efter att min mamma hade gått bort i cancer. Jag började springa för att jag ville bli av med tomheten inombords och det fungerade bra

Vilken löpträning gör dig lyckligast?
– Långpassen! Jag älskar äventyret, att bara ge mig ut (helst på vägarna) och springa lugnt och långt gör mig genuint lycklig.

Vad vill du bli bättre på i din löpning/träning?
– Det skulle nog vara att ta mig an lite fler tuffa pass. Tyvärr så får blotta tanken på intervall, eller tröskelpass mig att må dåligt...

Vem är din förebild inom löpning/träning och varför?
– Jag har inspirerats av många, men den största förebilden jag har skulle nog vara Rune Larsson. Rune bjuder så mycket på sig själv och brinner för ultralöpning, det var mycket information från honom i olika kanaler som hjälpte mig till att bli ultralöpare.

Vad uppskattar du mest hos en träningskompis?
– Helst springer jag själv, men det jag uppskattar de gångerna jag springer med någon är att vi har en tid som jag måste passa. Om jag inte har det kan jag skjuta upp passet lite för länge ibland då jag kan vara mitt uppe i någonting.


Vilken löparpryl klarar du dig inte utan?
– Skorna bara. Jag använder mig inte av någonting annat, springer i vilka kläder som helst och använder ingen pulsklocka eller liknande.

Vad äter du helst innan ett långpass?
– Jag har ingenting speciellt som jag äter innan, det blir oftast bara så att jag unnar mig lite mer middag dagen innan och frukost samma dag om jag ska springa ett av mina långpass som oftast ligger på ca 40-60 km.

Vilket ord representerar bäst det du känner för löpning?
– Frihet. Den underbara känslan jag hade när jag precis hade tagit körkort för en massa år sen och cruisade omkring i bilen själv får jag idag av löpningen. Känslan att jag kan hålla på hur länge som helst och att det inte finns någonting som stör mig eller kommer i vägen.

Vilket mantra tar du till när det är tufft på träning/tävling?
– Jag har inget mantra så, men jag brukar lyssna på ett Youtube-klipp när det är segt. Sök på ”Rise and shine, running motivation” så förstår ni. :)

Vilken är den bästa effekten som löpningen har haft på dig?
– Den mentala effekten. Ingenting är för tufft när man kan rensa huvudet med löpning. Dessutom tycker jag att jag blir otroligt produktiv och klartänkt efter ett löppass.

Vilket var ditt senaste lopp – och hur gick det?
– Mitt senaste lopp var Benidorm halvmaraton första helgen i mars i år. Det gick bra, jag sprang med en kompis och målet var att han skulle springa hela loppet utan gångpauser efter en skada. Det gick bra, det blev en lång kväll så det var härligt att få springa länge!

Vilket är ditt nästa lopp?
– Svårt att säga vad nästa lopp blir nu med pandemin men jag håller ögonen öppna för att springa något lopp så fort allt öppnar upp sig igen. Förhoppningen är att det ska gå att åka till USA och springa lopp snart igen, så jag hoppas på det så snart som möjligt!

Hur påverkar coronapandemin din löpning?
– Att det inte finns några lopp att springa, men jag sprang ju genom Sverige för andra gången nu för några veckor sedan så det var plåster på såren. Annars inte alls faktiskt, jag tränar på som vanligt.

Berättat för Kristina A Lager

Följ Thomas på insta @thethomasalm

Hemsida: thomasalm.com

Mer om Veckans löpare