Veckans löpare: Mitt liv har formats kring löpningen

Möt Anders Szalkai, mannen som lever löpning. Han vann Stockholm Marathon 2001 – nu är han omtyckt och ödmjuk coach, författare och chefredaktör för Sveriges största löpartidning. Här får du svaren på vad han blir lycklig av – och vilka han beundrar.

Vem är du?
Jag bor i Älta med min familj, är snart 50 år och jobbar som chefredaktör på Runners World. Jag är dessutom ansvarig för en av Sveriges största löpargrupper, TSM Running och skriver träningsprogram för Marathon.se.

Hur länge har du löptränat?
Jag har sprungit regelbundet sedan februari 1983, då skulle jag fylla 13 år. Sedan dess har jag sprungit i snitt lite drygt 15 km om dagen.

Vilken löpträning gör dig lyckligast?
All löpning gör mig lycklig. Klart jag inte är lycklig om jag exempelvis springer ett lopp och det går sämre än jag tänkt. Men i grunden har det sin charm det också numera. Att det inte alltid går lätt och bra utan att man får hantera det också.

Sen kan jag bli extra lycklig på ett långpass där man har flyt och trevligt sällskap. Tuffa intervaller ger ju kanske mest lycka efteråt. Men någonstans gillar jag ju det tuffa även under passet även om man inte alltid förstår att det är kul.

Vad vill du bli bättre på i din löpning/träning?
All min bästa löpning sett till prestation är redan gjord. Så målet blir ju att upprätthålla en så hög prestation jag kan utifrån min ålder och det liv jag lever.

Vem är din förebild inom löpning/träning och varför?
Jag har nog ingen enskild förebild, däremot beundrar jag många i ”mina löpargrupper”. De som kämpar på så grymt bra utifrån sina egna förutsättningar. Sen beundrar jag såklart vissa elitlöpare, en jag tänker på som jag också har lite kontakt med är allas vår Musse. Han har hållit så sjukt bra nivå under så många år och man känner verkligen att han också älskar löpningen och träningen - inte bara prestationen.

Vad uppskattar du mest hos en träningskompis?
Såklart lyhördhet och förmåga att både lyssna och stänga av. Man kan springa tillsammans utan att behöva prata, men man känner ändå sällskapet.  Och sen såklart en träningskompis som peppar.

Vilken löparpryl klarar du dig inte utan?
Jag vet inte vad som räknas in som en pryl. Jag klarar mig nog faktiskt helt utan prylar även om jag tycker att en löparklocka som ger fart, tid etcetera är kul att ha. Bra hörlurar på vissa pass gillar jag också, framförallt löpband. Så jag är inte motståndare till prylar, men egentligen klarar jag mig utan allt utom kanske just skor och kläder. 

Vad äter du helst innan ett långpass?
Jag gillar bäst att köra långpass tidigt på morgonen utan att ha ätit innan. Är det ett riktigt långt pass tar jag lite naturell yoghurt eller kvarg, kompletterat med banan. Sen äter jag istället mycket och länge efter passet.

Vilket ord representerar bäst det du känner för löpning?
Glädje är nog det största. I stort och smått!

Vilket mantra tar du till när det är tufft på träning/tävling?
Jag gör det här frivilligt, och tänk vilken förmån det är ändå att få chansen och möjlighet göra detta. Det är inte alla som får chansen att utmana sig själva i med och motgång på ”löparbanan”.

Vilken är den bästa effekten som löpningen har haft på dig?                 
Löpningen har allmänt berikat mitt liv med olika utmaningar, kompisar och resor. Den har gett mig det mesta och det bästa. Lite läskigt på hur allt i mitt liv har formats av min löpning.

Vilket var ditt senaste lopp – och hur gick det?
En halvmara i Barcelona som gick riktigt dåligt utifrån vad jag hoppats på. Som löpare har man ju alltid bortförklaringar, men dom sparar jag för mig själv. Tiden blev 1:20:39 och jag tycker själv jag borde kunna springa så mycket snabbare.

Vilket är ditt nästa lopp?
Boston Marathon i april hoppas jag på.

 

Berättat för: Kristina A. Lager

Ska du springa ASICS Stockholm Marathon? Ta hjälp av Anders Szalkais träningsprogram som hjälper dig att bli maraklar på 10 veckor.

Mer om Veckans löpare