"Det är helt fantastiskt att känna eventpulsen igen"
Möt löparen Alexander Flinckman. Han har hunnit med att springa några lopp under sensommaren/hösten. På ASICS Premiärmilen blev det nytt PB och nu väntar både Berlin Marathon och ASICS Stockholm Marathon.
Vem är du?
– Jag heter Alexander Flinckman. Jag är 33 år och bor i Barkarby tillsammans med min sambo Caroline. Jag arbetar som Administrativ Koordinator på Svenska Postkodlotteriet, där min huvudsakliga arbetsuppgift är att finnas till hands för våra kundservicemedarbetare som har direktkontakten med våra kunder. Trivs väldigt bra och har arbetat på lotteriet sedan december 2012.
Hur länge har du löptränat?
– I yngre år spelade jag både fotboll och handboll, men då var löpdelen ingen favorit för mig. Speciellt inte fysträningarna då löpningen var utan boll … Sedan har löpningen i perioder varit en del av min träning för att hålla mig i form, men det var egentligen 2017 som jag på allvar ”fann” löpningen. Jag hade varit och tittat på Caroline när hon sprungit lopp och började tänka ”Det där ser ju ganska kul ut… Och man får ju medalj!”. Jag sprang sedan mina första lopp hösten 2017 i form av Hässelbyloppet och Höstrusket. Sedan var det kört! Hängde på TSM Runnings sommarträning 2018 och sprang första halvmaran Stockholm Halvmarathon samma år. Fortsatte sedan träningen med TSM och sprang mitt första (och av naturliga förklaringar såhär långt enda) maraton Stockholm Marathon 2019.
Vilken löpträning gör dig lyckligast?
– Långpass. Det är något speciellt att springa 2-3 mil för att det är kul. Något som för mig var otänkbart för några år sedan och som vissa ”icke-frälsta” kan tycka låter väldigt märkligt.
Vad vill du bli bättre på i din löpning/träning?
– Då jag ändå är relativt ny som löpare finns det massor jag kan förbättra. Vill bli både snabbare och uthålligare för att kunna springa tävlingar på både kortare distanser och väldigt långa. För att kunna njuta av ”Löpningens buffébord” som Manne Forssberg uttryckt det i podden ”Spring Snyggt”.
Vem är din förebild inom löpning/träning och varför?
– Finns jättemånga, men för att nämna några:
Anders Szalkai. Det har verkligen varit en stor förmån att få träffa honom och snacka lite i samband med TSM Runnings träning och andra löparevent. Ödmjuk, supertrevlig och enormt kunnig.
David Nilsson. Fantastisk löpare som verkar ha en skön inställning till livet. Vågar sticka ut hakan, vilket kanske inte alltid uppskattas av t.ex. SOK… Men jag gillar det!
Mustafa Mohamed. Precis som David en fantastisk löpare. Ger intrycket av att vara en sån genuint fin människa. Väldigt intressant livshistoria också. Har ni inte lyssnat på ”Musses” sommarprat från häromåret? Gör det!
Eliud Kipchoge. Kommentar är väl egentligen överflöd. The G.O.A.T. (ni som vet, ni vet).
Sen finns det så otroligt många härliga löparkompisar jag lärt känna genom åren genom TSM Running som inspirerar mig något enormt på olika sätt. Ingen nämnd, ingen glömd, men hoppas ni vet vilka ni är. Annars ska jag bli bättre på att nämna det när vi förhoppningsvis får köra igång träningen igen till vintern.
Vad uppskattar du mest hos en träningskompis?
– Sällskapet under långpass och gruppdynamiken i en löpargrupp. Rätt häftig känsla att springa i grupp två och två bredvid varandra, snacka lite när det passar och man känner att man har ork-och vips är långpasset klart. Kommer ihåg hur förvånad jag kunde bli i början när jag körde med TSM ”Va? Har vi sprungit så långt? Är vi redan klara?” bara för att det känts som att tiden gått så himla fort för att vi haft så trevligt i gruppen och man tuffat på bakom ledarna.
Vilken löparpryl klarar du dig inte utan?
– Garmin-klockan. Gillar att analysera siffrorna efter passen och utifrån dessa planera träningen.
Vad äter du helst innan ett långpass?
– Faktiskt inte mycket alls. Mår bäst av att inför passet bara köra energidryck för att vakna till och antingen sportdryck eller en gel. Intar sedan alltid gels med jämna mellanrum under passet för att hålla uppe energinivåerna. Finns ju många olika ”skolor” kring vad som är ”bäst”, men detta är det som fungerar absolut bäst för mig personligen.
Vilket ord representerar bäst det du känner för löpning?
– Klyschigt svar, men GLÄDJE. Löpningen påverkar mig så otroligt positivt på många sätt.
Vilket mantra tar du till när det är tufft på träning/tävling?
– Jag har inget speciellt mantra egentligen, utan ”bara” ett relativt starkt pannben som ”automatiskt” gör att det ska till extremt mycket för att jag ska bryta träning eller tävling oavsett hur tufft det känns. Vill dock tipsa om en viktig del kring motivation. Många frågar om hur olika människor som tränar mycket ”får” motivation. Jag har inte alltid motivationen på topp och det är inget som bara kommer till en. För att nå mina mål vet jag vilken träning som behövs och något som jag lärde mig när jag genomförde ”16 Weeks of Hell” hösten 2020 var grundaren Tony Anderssons tre ledord:
*Planering.
*Disciplin.
*Utförande.
Det är det som gör att man når sina mål och kommer i den form man vill. Motivation är supertrevligt när den är på plats som extra boost, men inget som någon har 365 dagar per år…
Vilken är den bästa effekten som löpningen har haft på dig?
Att ha hittat en träningsform som jag verkligen ÄLSKAR och vill genomföra varje vecka. För några år sedan blev det lite som det blev. Ibland löpning, ibland styrketräning, ibland något annat, ibland inget alls. Ingen riktig styrsel på upplägget.
Vilket var ditt senaste lopp – och hur gick det?
Premiärmilen och nytt pers, så det gick kanon får man väl säga.
Vilket är ditt nästa lopp?
Tanken är Berlin Marathon 26 september. Åkte häromdagen på en otroligt otajmad känning kring hälsenan så fick ställa in tänkt medverkan i Stockholm Halvmarathon. Tillsammans med ”min” naprapat Adam hoppas jag hinna bli fit for fight för start… Jag anmälde mig tidigt till Berlin 2020 som ju blev inställt, men som varit mitt mål att få springa i snart 2 år… Skulle därför kännas otroligt tufft om jag missar det. Men time will tell… Anmäld även till Stockholm Marathon 9 oktober, men Berlin är mitt ”A-race” och det absolut viktigaste för mig.
Hur tänker du nu när restriktionerna på antalet deltagare kommer släppas?
– Jag har sprungit tre 10K-lopp här sedan restriktionerna lättade en aning i form av Kungsholmen Runt, STHLM10 och Premiärmilen. Det har känts helt fantastiskt att få känna eventpulsen igen. När restriktionerna släpps helt hoppas jag på ett ”normalt” deltagarantal på loppen framöver. Givetvis hoppas jag att vi lärt oss mycket av pandemin och att man kanske tänker ett varv extra om man verkligen ska dyka upp om man är lite småkrasslig. Jag hoppas verkligen också att pandemin för folkhälsans skull inte gjort att många ”tappat” löpningen för att nu inte komma tillbaka. Läser du detta och har du sprungit väldigt lite under pandemin? Kanske inte alls? Men gärna vill? Ge dig ut på ett kort komma-igång-pass och ta det därifrån.
Hur ser en normal träningsvecka ut för dig?
– Som för många andra varierar det en hel del över året, men försöker oftast sikta på 4-5 löppass i veckan fördelat på distanspass, kvalité och långpass. Klassiskt upplägg med distans i början på veckan, kvalité onsdag/torsdag och långpass på helgen. Helst också en del styrketräning, men det går i perioder. Som nu under sommaren vill jag faktiskt bara springa och har oerhört svårt att välja bort ett löppass för att ”stänga in mig” i gymmet.
Följ Alexander på insta @Alexanderflinckman
Berättat för Kristina Lager