Guld och brons till Sverige i terräng-EM

Vilken svenskdag vi fick se på terräng-EM i Lissabon med Sveriges första guld någonsin på herrsidan genom Robel Fsiha följt av en svensk bronsmedalj till Samrawit Mengsteab i damklassen.

Robel Fsiha var helt överlägsen när han vann det första svenska guldet i terräng-EM någonsin. Efter 10225 meter löpning i en park i Lissabon slog han tvåan Aras Kaya från Turkiet med elva sekunder. Robel låg med i tätklungan från starten av loppet och med kilometern kvar fick han en lucka som han sedan drygade ut och gick i mål i ensam majestät. 

Robel blev 17:e man och bäste europé på terräng-VM i Danmark i våras och efter en sommar med skadeproblem visade han fin form då han blev SM-tvåa och trea i Finnkampen på 10000m och sedan vann Lidingöloppet 30 km i slutet av September.

Det blev även ett svenskt brons på damsidan genom Samrawit Mengsteab. Efter en kamp mot Irlands Fionnuala McCormack lyckades Samrawit hålla undan och vinna tredjeplatsen med två sekunder. Hon var 51 sekunder efter segrande turkiskan Yasemin Can. Samrawit vann Sveriges sjätte medalj på damsidan i terräng-EM genom tiderna.

Skribent: Lisa Beskow

Mer om Tävling