I Valspurten uppmanas deltagarna att rösta för folkhälsan

Vilket är Sveriges löpstarkaste parti? Det tänker Runner's World ta reda på genom det virtuella loppet Valspurten.

Med det virtuella loppet Valspurten vill löpartidningen Runner's World belysa hur stillasittandet har ökat och den fysiska avktiviteten minskat i samband med pandemin – en folkhälsofråga de inte anser får det utrymme den förtjänar i den politiska debatten. 

Valspurten genomförs som ett 5 kilometer långt virtuellt lopp som deltagarna kan springa var och när som helst fram till den 10 september, det vill säga dagen före valet. Alla deltagare lägger sin röst (anonymt) i samband med anmälan till loppet och springer sedan loppet för sitt parti. Sedan räknas alla röster för att se vilket parti som har det starkaste stödet bland landets många löpare. Arrangörerna kallar konceptet för Sveriges längsta "gallöpundersökning".

Med Valspurten vill Runner's World belysa pandemins negativa effekter på folkhälsan.

– Löpning är lite av ett mirakelpiller när det gäller både fysisk och mental hälsa, vilket har visats i otaliga vetenskapliga studier. Löpning är dessutom en billig och tillgänglig aktivitet som alla kan genomföra, oavsett utbildningsnivå eller socioekonomiska förutsättningar – två faktorer som har visat sig ha stor betydelse för folkhälsan generellt, säger Hans Lodin, ansvarig utgivare på Runner’s World.

Förhoppningen är att resultatet från Valspurten ska ge de politiska partierna en tankeställare gällande folkhälsoarbetet i sviterna av pandemin. 

– Det är en viktig fråga som har blivit bortglömd i dagens svenska politiska debatt, säger Hans Lodin på Runner’s World. 

Läs mer om Valspurten: www.valspurten.se

Folhälsomyndighetens rapport: Hur har folkhälsan påverkats av covid-19-pandemin?

Mer om Tävling