Löpskolning - varför då?
Löpskolning. Kanske har du sett friidrottare som värmer upp – kickar sig själva i rumpan, springer med höga knän och studsar fram på olika sätt? Vad ska det vara bra för? Och är löpskolning något som även motionärer kan dra nytta av?
Vad är löpskolning? Löpskolning är en form av löpteknikträning där löparen över en sträcka på ca 30 – 80 m gör överdrivna rörelser som ofta är hämtade direkt från löpsteget. Löparen tränar t.ex. på att springa med höga knän för att förbättra krafthämtningsfasen av löpsteget – d.v.s. knälyftet, eller att studsa framåt med små steg för att förbättra spänsten i underbenen. Ofta läggs löpskolningen in som en del av uppvärmningen, men det går även att köra ett helt träningspass fokuserat på löpskolning.
Det finns tre starka anledningar till varför både elitlöpare och motionärer tjänar på att köra löpskolningsövningar:
Styrka– Löpskolning är kanske den mest funktionella styrketräning en löpare kan ägna sig åt. Genom löpskolningsövningar tränar du styrka, koordination, rörlighet, snabbhet, spänst, stabilitet och löpekonomi. Dessutom förbättrar du hållfastheten, främst i underbenen, vilket hjälper dig att hålla skadorna borta. De flesta löpskolningsövningar är hämtade från löpsteget – ofta förstärkta och överdrivna för att ta kroppen ut i ytterlägen och på så sätt göra dig både starkare och rörligare.
Rörlighet– En löpare behöver inte vara vig, men behöver ha fullgod rörlighet för att kunna får ut maximalt av sitt löpsteg. Löpskolningsövningar som utförs på rätt sätt förbättrar rörligheten i höft, säte, fram- och baksida av lår. Dessutom går det att även addera hållningsförbättrande moment och jobba med rörligheten i bröstryggen genom att t.ex. utför övningarna med armarna sträckta rakt upp istället för med vanlig armpendling.
Muskelminne – Löpskolning är också ett sätt att vänja kroppen vid rätt rörelsemönster. Upprepade övningar på rätt sätt kommer lära musklerna hur de ska jobba i löpsteget. Tillsammans med förbättrad styrka och rörlighet så skapas ett ”minne” i muskeln som kopplas på automatiskt och efter en tids träning behöver löparen inte längre tänka på att springa med rätt teknik utan det kommer naturligt.
När och hur ofta? Löpskolning ska alltid göras när kroppen är pigg varför många löpare lägger in den som en del av uppvärmningen. Värm upp med lätt löpning i ca 10 minuter, tänj igenom musklerna och välj sedan ut 2-5 löpskolningsövningar som du utför innan du fortsätter med ditt träningspass. Lägg gärna in löpskolning minst en gång per vecka. Är du nybörjare räcker en gång bra, men är du van vid högre belastning kan du gärna utöka till två gånger per vecka. Är du ihärdig och har kontinuitet kommer du snart se fina resultat av löpskolningsträningen!
Tips! Ska du springa ASICS Stockholm Marathon? I Anders Szalkais träningsprogram som drar igång den 2 december finns det flertalet videos med löpskolningsövningar att inspireras av.