Nyfiken på ultraintervaller?

Tänk dig att springa en mil var tredje timme under ett helt dygn. Låter det som en kul utmaning, eller bara som ren galenskap? Vi har pratat med Joakim Ahlin som kört ultraintervaller vid flera tillfällen. Vi tipsar också om hur du kan skapa din egen variant.

Har du en dag över under semestern, en sån där dag som du inte riktigt vet vad du ska fylla med för spännande aktiviteter? Varför inte testa att springa ultraintervaller? Det vanligaste upplägget är att du startar den första intervallen vid midnatt och sedan springer en ny intervall var tredje timme. En hardcore ultralöpare springer 10 kilometer på varje intervall – men du kan självklart välja vilken distans du vill springa. Kanske tre eller fem kilometer känns rimligare.

– Första gången jag körde ultraintervaller var den tuffaste. Jag sprang på löpband i ett källargym. Vi var tre kompisar som varvade och sprang en timme var under ett dygn. När vi inte sprang låg vi på ett liggunderlag på golvet och åt eller slumrade. Jag sprang och glodde in i betongväggen, skrattar Joakim Ahlin. Han är ultralöpare och bor på Södermalm i Stockholm. Det är lätt att tro att hans första möte med ultraintervaller skulle vara avskräckande, men han gillade utmaningen och har hoppat på den ytterligare fyra gånger, oftast i samband med Pace on Earth utmaning då löpare över hela världen springer ultraintervaller ett och samma dygn.

– Jag springer alltid mina ultraintervaller ensam – bortsett från den där första gånger på löpbandet. Då är det en speciell känsla och veta att många andra är ute och springer samtidigt, även om vi inte gör det tillsammans. Senast när jag körde ultraintervaller träffade jag två kvinnor som också var ute och sprang sina ultraintervaller mitt i natten i Hammarby sjöstad och med pannlampa.

Joakim Ahlin

Varför springer du ultraintervaller?
– Först och främst för att det är en bra träningsform för vanlig ultra som ju kan vara till exempel ett 24-timmarslopp. När du springer ultraintervaller är kroppen också igång ett helt dygn, men du får lite vila och det blir en skonsam träning för tuffare tävling. Det blir en lägre belastning på muskler och leder. Men sen är det också en kul utmaning.

Hur ser ett intervalldygn ut för dig?
– Jag går ut och springer vid midnatt. Jag håller 6-tempo så det blir exakt en timme. Sen duschar jag, äter lite och går och lägger mig. Jag ställer klockan på 20 minuter innan det är dags för nästa intervall. Sen upprepas samma procedur hela dygnet. Nu senast stannade jag till på ett café, efter att ha sprungit mellan klockan 9 och 10, och åt frukost där innan jag gick hem och duschade och sov. Jag har tre olika slingor på en mil som utgår hemifrån så att jag får lite variation.

Vad brukar du äta?
– Jag har kanske inte så bra koll på vad jag borde äta. Det brukar bli blåbärssoppa, Risifrutti, pizzaslice. Jag äter lite lagom så att jag inte blir för tung i magen. Favoriten att dricka är Coca-Cola eller Loka.

Hur ser dygnet efter dina ultraintervaller ut?
­– Jag brukar vara jättehungrig och äter mycket. Sen är det ju lätt att tro att man ska sova mycket, men jag brukar faktiskt ha svårt att sova. Man får ju lätt en lite pirrande känsla i kroppen när man har sprungit långt. Annars brukar jag käna mig glad och nöjd, men också en tomhet för helt plötsligt så är det klart.

 

Tips!

  • Sov ordentligt natten innan.
  • Drick ordentligt dagen innan.
  • Gå och lägg dig tidigt på kvällen så att du hinner få ett par timmars sömn innan det är dags att gå upp för din första ultraintervall vid midnatt.
  • Ladda med energirik mat som du vet att du gillar.
  • Försök få med dig en kompis. Även om ni inte springer tillsammans så kan ni peppa varandra under dygnet.
  • Be om sällskap. Du kanske har någon eller några som vill springa en eller ett par intervaller tillsammans med dig.

 

­Varianter på ultraintervaller

  1. Välj en annan distans – men spring var 3 timme under ett dygn.
  2. Spring milen varje intervall men gör färre intervaller. Tre kanske räcker – eller fyra.
  3. Varva cykling och löpning och kör varannan intervall på cykel och varannan springer du.
  4. Gör någon annan form av träning i 60 minuter var tredje timme under ett dygn.

Av Kristina Lager

 

Mer om Träning