Stort intresse för årets ASICS Stockholm Marathon – så tränar eliten just nu!
Inför 2020 års säsong märks ett ökat intresse för många av Marathongruppens lopp där anmälningarna ligger långt före samma tid förra året. Den milda vintern har varit gynnsam för såväl motionärer som elit – och vi har tagit pulsen på Johanna Bäcklund och Niklas Henningsson som båda har siktet inställt på ASICS Stockholm Marathon i vår.
Det ökade loppintresset gäller inte minst för ASICS Stockholm Marathon där det både är högt tryck på nya deltagare och fler som hänger på löpargruppen TSM som springer tillsammans varje söndag inför maran den 30 maj.
– Det dyker upp fler på långpassen nu kontra vintrar med tuffare väder. De som i vanliga fall skulle ha konditionstränat på skidor måste välja barmarksträning istället och de som normalt sett går på lågvarv i löpningen på grund av dåligt underlag har lättare att komma ut nu, säger Anders Szalkai, träningsexpert för ASICS Stockholm Marathon och chefredaktör på Runner’s World.
Det milda vintervädret gör att många löpare redan är långt fram i loppförberedelserna inför våren och det ger i sin tur ett ökat anmälningsintresse. Men det finns fler starka anledningar till deltagarboomen.
– Det är en allmänt positiv känsla inom löpningen just nu och de traditionella motionsloppen stärker sitt värde igen efter några utmanande år från nykomlingar i branschen. Fler hittar tillbaka till klassiska distanser som maraton, säger Anders.
När det gäller just ASICS Stockholm Marathon menar Anders att bytet från tvåvarvs- till envarvsbana inför 2018 års lopp har gett god effekt både för de som vill ha bästa möjliga banupplevelse och för de som siktar på snabba tider.
– Under gynnsamma väderförhållanden är det onekligen en bana där det går att springa fort. Och det är inte bara motionärerna som ökar i antal, vi ser även en nytändning bland de svenska elitlöparna. Många av de som inte kvalar till OS i sommar ser Stockholmsmaran som ett självklart säsongsmål, säger Anders.
Och den milda väderleken uppskattas av såväl motionärer som elitlöpare.
– Helt klart en bra löparvinter, säger Sundbybergs IK-löparen Niklas Henningsson som är nöjd över att ha hittills kunnat springa nästan alla vinterpass utomhus, vilket inte hade varit fallet med sämre underlag.
Niklas tränar för drömgränsen sub 2:30
Niklas Henningsson lämnar 2019 bakom sig med en utvecklingskurva som fortsätter att gå spikrakt uppåt. Niklas spelade hockey som yngre men det var bara drygt fem år sedan han som 31-åring började springa. Första loppet blev ASICS Stockholm Marathon 2015 på tiden 3:11:55. När han korsade Manchester Marathons mållinje i april 2019 stannade klockan på 2:34:51, en fullständig kross av tidigare personbästa med hela 19 minuter. Ett resultat som dessutom räckte gott och väl till att kvala till SM under Stockholm Marathon den 1 juni. Sjukdom satte käppar i hjulet för Stockholmsmaran, men i år är Niklas tillbaka för revansch. Andra fina resultat att nämna är 1:11:42 på Ramboll Stockholm Halvmarathon och vinst i Växjö Marathon på imponerande 2:31:47. Målet för 2020 års Stockholm Marathon är drömgränsen sub 2.30 och på vägen dit väntar bland annat Sevilla Marathon den 23 februari, Göteborgsvarvet den 16 maj och några 10-kilometerslopp däremellan. Och träningen rullar på bra. Niklas snittar på 15 mils löpning uppdelat på cirka 10 pass i veckan.
– Jag jobbar mer med uthållighet än med fart och springer i princip aldrig fortare än den planerade tävlingsfarten, säger Niklas.
Just nu är det bara löpträning på schemat men under vinterns åtta veckor långa grundträningsfas har han även kört en del styrka. Runt april kommer Niklas (som är sin egen coach) att lägga in snabbare pass som tävlingsförberedelse för kortare distanser, men så här i slutet av januari är favoritträningen långpass på 25-30 kilometer i 90-95 procent av maratonfart.
Runacademy IF:s Johanna Bäcklund har precis som Niklas Henningsson rönt stora framgångar de senaste åren, i synnerhet under 2019 då hon knep både SM-silvret på maraton under ASICS Stockholm Marathon (2:39:08) och en plats i den svenska VM-truppen till Doha i oktober.
– Det blev ett riktigt bra år även om kroppen var sliten efter mina två täta maror i Hamburg (2:35:10) och Stockholm, där det bara var fem veckor emellan. Kroppen var inte helt pigg under sommaren och inför VM-träningen, men jag är väldigt glad att jag fullföljde VM-maran trots svåra väderförhållanden (över 30 graders värme och hög luftfuktighet, reds. anm.) och ett väldigt tufft lopp för mig med magproblem och tidig trötthet, säger Johanna.
Johanna har siktet inställt på SM-guldet
Efter VM väntade två veckors löpvila med en liten dos alternativ träning som simning och styrka. Efter en långsam upptrappning följde grundträningsperioden som gick bra till en början, men kroppen svarade inte helt.
– Jag har haft problem med låga järndepåer vilket har påverkat träningen. Formen är inte på topp, men nu börjar jag i alla fall att få lite mer flyt i löpningen igen. Det känns skönt, säger Johanna som nu blickar fram emot vårsäsongen.
Först på tur står en formkoll under halvmaran i Barcelona den 16 februari och en större satsning mot Berlin Half Marathon den 7 april. Johanna vill också lägga in några 10-kilometerslopp för att få tävla mer än två halvmaraton och en mara. Och maran hon siktar på i vår är precis som förra året ASICS Stockholm Marathon – med höga ambitioner!
– Jag kom tvåa på SM i fjol och nu vill jag självklart kriga om guldet och kommer göra mitt bästa för att komma i bra form inför loppet, säger Johanna.
Just nu ligger Johannas träningsmängd på runt 14 mil och cirka 10 löppass i veckan, med två tuffare pass och ett längre pass på 25-30 kilometer i olika tempon (en del i lugnare fart, andra i moderat fart och en del med tuffare avslutningar). Övriga dagar planerar hon tillsammans med sin coach Christian Mundt in dubbla distanspass samt prehabstyrka minst två gånger i veckan. En del av passen avslutas med backsprintar och stegringslopp. Under kvalitetspassen kör Johanna mest fartlekar för att orka hålla ett högre tempo men med lugnare jogg mellan fartpartierna. En favorit är att köra 5 serier av 3 minuter, 2 minuter och 1 minut med 90 sekunders joggvila.
– Målet är att hålla hög fart på intervallerna och lätt jogg däremellan med fokus på löpteknik och att få ett bra flyt i passet, kommenterar Johanna.
Den milda vintern faller även Johanna i smaken, då hon kunnat köra alla pass utomhus jämfört med tidigare vintrar då kvalitetspassen varit förlagda till löpbandet.
– Det gör jättemycket att slippa snö och slask. För min löpnings skull njuter jag av det här vädret!
Bra löpväder är positivt på många sätt men det gäller att lägga upp träningen på ett smart sätt för att hålla kroppen skadefri ända in i mål. Anders Szalkais bästa tips till löpare som redan nu har bra flyt i träningen (med mer mängd och högre intensitet än tidigare säsonger) är att nyttja det faktum att man ligger långt fram genom att våga bromsa sig själv, trots att väder och form inbjuder till extrapass.
– Om allt rullar på behöver du inte utmana dig själv just nu. Kontinuitet i träningen är nyckeln till framgångsrika lopp, både för motionärer och elit, och då är det bättre att lägga in en extra vilodag för att du ska hålla i längden, säger Anders.
Text: Jenny Sunding
Läs mer om ASICS Stockholm Marathon – och knip din startplats innan anmälningsavgiften höjs den 3 februari!