Testa en runstreak i sommar

Ellen Westfelt har sprungit varje dag i över sju år.

Har du svårt att hitta träningsmotivationen? Eller har du prestationsångest och tycker att du aldrig är bra nog? Testa en runstreak – spring en kort stund varje dag, helt utan press på tempo och långa distanser. Ett skönt och lättsamt sätt att hålla igång under semestertider.

Överallt i sociala medier ser vi dem – ”runstreakfantasterna”. Att springa varje dag har verkligen blivit supertrendigt. I brist på lopp och andra utmaningar kan en runstreak vara det som får dig att tagga till ordentligt. Varför inte testa en månad i sommar – eller under semestern. Många bestämmer sig för en runstreak som sträcker sig en månad, andra väljer 100 dagar. Ellen Westfelt har sprungit 2 800 dagar i sträck.

– Jag började min runstreak hösten 2013. Just då hade jag en sån prestationsångest med min löpning – jag ville springa snabbare och längre och kände aldrig att jag dög. Jag läste om fenomenet runstreak och tyckte det lät spännande. Så jag mig för att springa 20 minuter om dagen, varken mer eller mindre. Och det spelade ingen roll hur långsamt jag sprang, det räknades ändå, berättar Ellen Westfelt, löpcoach och grundare till Pace on Earth och den svensk som har runstreakat längst. Hon berättar att en runstreak innebär att du ska springa minst en mile, 1609 meter varje dag. Här i Sverige har många precis som Ellen istället valt tidsgränsen 20 minuter (och minst 1,61 kilometer)

Ellen bestämde sig för att springa varje dag i 30 dagar. När hon hade klarat det firade hon ordentligt. Men sen ville hon inte sluta utan fortsatte tills hon sprungit 100 dagar, som sedan blev ett år. Och på den vägen är det. Idag har Ellen knutit på sig löparskorna varje dag i över sju år.

— Det verkar vara så för många. Man börjar med ett ganska lågt mål och sedan kan man inte sluta. Vi har många deltagare i den stora runstreak-gruppen på Facebook som firar ett år nu. De hängde på vår majutmaning förra året och skulle alltså bara springa en månad.

Hur har du lyckats hålla din streak?
I början var det rätt knepigt att få in 20 minuters träning varje dag. Det blev ofta sent på kvällen. Några gånger när barnen var små och låg och sov, sprang jag fram och tillbaka på vår uppfart – en sträcka på 100 meter. Numera blir det oftast 20 minuter varje morgon innan frukost, jag tar bara en kaffe först. Men det också hänt att jag har sprungit inne på flygplatser när jag varit på resa och fått svårt att hinna, skrattar Ellen. Jag hade en dipp när jag nådde 1000 dagar, då kändes det liksom onödigt att fortsätta. Men den tanken försvann efter några dagar och just nu känner jag inget behov alls av att avsluta. Jag älskar det!

Ellen driver är löpcoach och en av eldsjälarna bakom företaget Pace on Earth.

Varför tror du att det är ett så stort intresse för runstreak?
– Det sprider sig för att många upptäcker hur bra de mår av att släppa krav på prestation och att de måste springa långt och fort varje gång. Tillräckligt många har provat för att det ska bli något som många känner till. Jag märker att det är många tjejer som faller för runstrek, som kanske inte känner sig hemma i prestationshetsen som annars ofta finns i löpträning. Du vet, där varje pass ska vara lite snabbare än passet tidigare. Många har aldrig sett sig själva som löpare men testar runstreak och upptäcker att de älskar att springa på det här sättet. De blir  oerhört stolta över att de gör något som är så bra för hälsan och dessutom varje dag.

Ellens 3 tips för dig som vill köra runstreak

 1. Känns det motigt att ge sig ut?  Sätt på dig träningskläder nu och spring sen. Du kommer garanterat inte ta av dig träningskläderna förrän du har varit ute dina 20 minuter.
 2. Jogga 10 minuter åt ett håll – vänd sedan hemåt för ytterligare 10 minuter. Det känns mentalt lättare att tänka bara 10 minuter i taget.
 3. Lyssna på ljudbok. Börjar du lyssna på en spännande bok som du BARA får lyssna på när du är ute och joggar – då kommer du längta ut. Tänk inte att det är ett träningspass – bara en spännande bok tillsammans med lite rörelse.

Därför ska du göra en runstreak

 • Du får in en ny vana
 • Du blir starkare. Senor, muskler och ligament stärks av din dagliga träning. Så länge du inte springer för snabbt– eller ökar distansen för fort är risken för överbelastning liten.
 • Det stärker ditt självförtroende. Vetskapen att du har klarat att följa din utmaning varje dag under den period du bestämt dig för, får dig att känna dig nöjd och stolt.
 • Det passar alla. Men det är fritt fram att skräddarsy en egen runstreak så att den passar just dig – tänk bara på att du måste springa minst 1,61 km (utan stopp och promenad) för att det ska räknas som en runstreak.
 • Du får egentid. Visst är det underbart. Passa på att lyssna på bok, podd, musik. Eller njut av tystnaden som ger plats för dina egna tankar.

Obs! Viktigt att tänka på
Motståndarna till runstreak menar att det finns risk att du springer trots att du är sjuk eller skadad eftersom du inte vill avbryta din runstreak. Och det är helt klart en risk. Här måste du vara ärlig mot dig själv – känner du dig krasslig så ska du stanna hemma. Din hälsa är viktigast. Ta en paus och börja om igen när du är frisk.

Nybörjare – starta med en rörelsestreak

En äkta runstreak innebär att du ska springa minst 1,61 kilometer utan avbrott för promenad eller vila. Men du kan springa hur långsamt som helst. Känner du att du inte orkar så kan du följa det här programmet där du lägger in korta gångpauser i din lugna jogg. Efter en månad tror vi att du är redo för en riktig runstreak. Bestäm dig för att vara ute i 20 minuter varje dag.

Börja med en rörelsestreak i 28 dagar

 • Dag 1-7 Jogga riktigt långsamt 3 minuter, gå en minut, jogga 3 minuter. Fortsätt så i 20 minuter.
 • Dag 8-14 Jogga 5 minuter, gå en minut, jogga 5 minuter. Fortsätt så i 20 minuter.
 • Dag 15-21 Jogga 7 minuter, gå en minut, jogga 7 minuter, jogga 5 minuter.
 • Dag 22 -28 Jogga 9 minuter, gå två minuter, jogga 9 minuter.
   

Runstreak för dig som redan springer några gånger i veckan

Här gäller att du varje ska springa minst 1.61 kilometer – eller 20 minuter om du väljer det. Är du van är köra lite längre eller lite tuffare pass – då kommer du kanske inte vilja avstå dem även om du är sugen att testa en runstrek. Tänk så här:

Dag 1-14 Fortsätt med din vanliga löpträning men korta ner passen ordentligt de två första veckorna, de ska dock inte bli kortare än 20 minuter. Resten av dagarna lägger du till 20 minuters riktigt lugn jogg. Många löpare har svårt att springa långsamt, men när du gör en runstreak är det viktigt att springa långsamt. Tänk på dina 20 minuters jogg som aktiv vila – så lugnt ska det vara. Då håller du dig skadefri.

Dag 15-28 Nu kan du fortsätta som vanligt med din vanliga löpträning. De andra dagarna lägger du in 20 minuters lugn jogg som aktiv vila.

Mer pepp får du här:

 • Podden: Runstreak Sverige
 • Facebooksida: Runstreak Sverige
 • Följ Ellen Westfelt på insta @weselle

 

Av Kristina Lager som gjorde en runstreak på 100 dagar under sommaren 2021.


– Jag kände att jag hade kommit ifrån löpningen och ville hitta tillbaka. Samtidigt blev jag frustrerad av att jag inte kunde springa på i samma tempo som tidigare. Bestämde mig för att testa en runstreak på 30 dagar. Tanken var att springa minst 20 minuter varje dag. Och att jag skulle kunna springa precis hur långsamt som helst - det viktiga var att jag kom ut, säger Kristina.

– Det kändes faktiskt väldigt skönt och lättsamt att ge sig ut på rundorna. För det mesta gav jag mig ut efter avslutad arbetsdag men ibland blev det riktigt sent på kvällen, men på sommaren är ju inte det ett problem. Efter mina första 30 dagar ville jag inte sluta, utan bestämde mig för ett jämt och bra antal dagar. Men jag måste erkänna att de sista 10-15 dagarna på runstreaken - då började jag tröttna, då började det kännas som ett tvång. Jag är så imponerad av Ellen och alla andra som håller i sina streak under flera år.

 

Vår reporter Kristina Lager gjorde en runstreak på 100 dagar maj - augusti sommaren 2021.

Mer om Träning