Petter Engdahls träningspass som boostar din uppförslöpning

Petter Engdahl blev av Trail Running Sweden utsedd till årets manlige "traillöpare" 2021, det var början på en utveckling som fortsatt framåt under 2022. Petter som parallellt med löpningen också bedrivit en framgångsrik skidsatsning med starter i världscupen, valde för första året att helhjärtat satsa på löpningen. Här bjuder han på ett pass som heter duga!

I år har teknik och löpstyrka legat i fokus, något som gav utdelning när han i Augusti vann loppet CCC under UTMB-veckan i Chamonix. Första man under 10 timmar, och dessutom vinst över huvudkonkurrenten Jonathan Albon från England. I avsnitt 148 av Spring Snyggt - med Jesus och Manne berättade Petter om loppet och om träningen som ligger bakom framgångarna i bergen detta år. 

Vilket år du har haft Petter, vad ligger bakom framgångarna?
– Tack! Jag märkte förra året att jag stod mig bra uppför gentemot konkurrenterna. Säkerligen mycket tack vare den styrka jag fått genom skidåkningen. Så fort det blev snabbare partier på platten eller utför så hade jag dock svårt att hävda mig. Jonathan Albon kunde springa ifrån mig med minuter på utförssegment över fem kilometer. Inför detta år förstod jag därför att jag behövde jobba med både tekniken men också snabbheten. Förra vintern började jag därför successivt att jobba med löpekonomin, landa med fötterna under mig, få upp höften och försöka få all energi framåt. Som skidåkare är man stark, men det blir ofta att lårmuskulaturen får jobba väldigt mycket och man tappar den där spänsten som man ser att riktigt bra löpare har.

Några exempel på hur du jobbade med detta?
– Det handlade främst om att ha lite kortare löpturer på 8-12 kilometer där jag tänkte mycket på tekniken, visualiserade ett fint hjul och tänkte på andningen. Successivt under vintern kunde jag öka farten med samma teknik och ansträngning vilket gav en indikation på att det jag gjorde funkade. När våren kom åkte vi till Fuertuventura med laget (anm. Adidas Terrex) jag satte igång med de första intervallerna, mer löpspecifika pass och märkte att det jobb jag gjort under vintern hade gett resultat.

En vinter med mycket lugn löpning med fokus på teknik följt av en vår med snabbare löpning?
– Ja det kan man säga. Fast ändå ganska simpelt i termer av vad jag gjorde. 10x1000 meter eller raskare löpning på platten. Det var väldigt jobbigt i starten när man inte hade någon specificitet. Men samtidigt ska man komma ihåg att de sträckor och den typ av löpning som jag håller på med till mångt och mycket är styrka. Att ta sig upp för riktigt branta stigningar handlar väldigt mycket om att ligga på en gräns väldigt länge. När man springer riktigt snabbt går man över den gränsen.

Måste du träna någon specifik stryka för att tåla de påfrestningar som långa utförslöp ställer på kroppen?
– Jag har tyvärr inte hittat någon styrkeövning som fungerar som ett substitut för just den påfrestning som utförslöpning ställer på kroppen. Det handlar främst om att härda benen och det gör man genom att löpa i en terräng där du får detta stimuli, tror jag. Man önskar att det vore så lätt som att man endast kunde göra lite benböj eller hopp. Tyvärr så är det inte så enkelt. Uppför är mer skonsamt, där får hjärta och lungor jobba. Men belastningen blir inte den samma som utför.

Du vann nu CCC, en prestation som flera kunniga "trailexperter" kallat för en av de bästa svenska "trailprestationerna" någonsin. Hur gick det till?
– Jag tog rygg uppför den första stigningen, ambitionen var att ha kontroll och springa relativt jämt i början. Redan vid 25 kilometer fick jag en lucka, som jag upplevde det relativt billigt. Kände inte att jag behövde trycka eller att jag gjorde ett distinkt ryck. Jag sprang också med inställningen att om någon kommer ikapp så är det helt ok, men de ska få jobba för att komma ikapp. Champed Lac är en matstation med 44 kilometer kvar av loppet. Min inställning hade varit att det är där loppet börjar. Min huvudkonkurrent, Jonathan Albon, som har varit en väldigt svår nöt att knäcka var vid det läget cirka två minuter efter. Under de efterföljande stigningarna så fick jag höra att jag utökade ledningen trots att jag upplevde att jag hade en tung period. Det gav definitivt styrkan att fortsätta "pusha" och gjorde att jag verkligen kunde springa på in mot mål. När jag hörde att jag hade 10 minuter ner till Jonathan så började glädjen att komma smygande.

Har du ett pass som du vill delge våra lyssnare?
– Ett pass som jag brukar köra cirka 12 dagar innan maxprestation som kombinerar både snabb löpning och uppförslöpning i tävlingsfart brukar ge väldigt bra effekt.

20 minuters uppvärmning + 1k snabbt platt, snabbare än race pace, 2 minuters gåvila följt av 4x7 minuter uppför i tänkt tävlingsfart. Backen ska vara hård men med kontroll, zon 3-4. 2 minuters gåvila mellan intervallerna. Efter sista intervallen är det 5 minuters vila varpå man kör 15x45/15s uppför i zon 4-5. Sedan 10 minuters nedjogg.

Kör du passet på band så kan du ha 12% lutning.

Zon 3-4 ska upplevas som hårt men med kontroll. I zon 4-5 så ska du känna att du nästan går i 95% av vad du klarar av. Ett sådant pass förbereder dig bra både mentalt och fysiskt på ett hårt bergslopp.

Hör hela intervjun med Petter Engdahl i avsnitt 148 av Spring Snyggt - med Jesus och Manne 

 

Mer om Träning