Marathongruppens marknadschef David Fridell om hösten för de större motionsloppen

Covid-19-pandemin har slagit hårt mot idrotten och motionsloppen, som drabbats hårt av gällande restriktioner. För de flesta har det varit mer än ett år utan fysiska lopp och många längtar efter att få ta på sig nummerlappen igen. I senaste avsnittet av Spring Snyggt - med Jesus och Manne gästas poddparet av David Fridell, marknadschef på Marathongruppen, som berättar om året som varit och ger klarhet i hur det kan komma att se ut när loppen kör igång igen.

Det har varit speciella tider sedan våren 2020. Berätta om hur den här tiden har varit för dig? 

- Det har varit jätteknäppt givetvis. Vi möttes ju under GORE-TEX Winter Run på Skansen i januari 2020 och då hade man väl kanske börjat höra lite om viruset. Men även när de första restriktionerna kom trodde vi nog ändå att detta kommer vara över ganska snabbt. Vi trodde att en temporär paus skulle räcka. Ett vanligt år har vi vanligtvis 55 evenemangsdagar. I fjol fick vi till två fysiska dagar. Det är ett väldigt annorlunda år. Tyvärr har detta år börjat likadant. Alla lopp som skulle ha gått nu i vår har vi fått skjuta till hösten, förutom Vårruset som vi har valt att ha som en semi-virtuell turné.  

Det ser ut att bli en extremt ihoptryckt höst. Kommer ni mäkta med det? 

- Vi har haft turen att kunna behålla hela vår personalstyrka vilket har varit väldigt viktigt. Sen är det ju över ett år sedan nu som vi arrangerade ett större fysiskt arrangemang så en viss nervositet finns där. Samtidigt finns det enorm kunskap och historia i denna organisationen som givetvis kommer väl till hands. Vi kommer nog märka det på löparna också, det är en ny löparverklighet som börjar nu. 

Vilka lopp är planerade? 

- Vi har skjutit upp allt till hösten. Vi kommer köra ASICS Premiärmilen i augusti och sedan kommer vi att klämma in Tjejmilen, Ramboll Stockholm Halvmarathon och Tjurruset. Men även vår och sommar-arrangemang som STHLM Trail Run, STHLM 10, ASICS Premiärhalvan och den 9 oktober kör vi ASICS Stockholm Marathon. 

Vad krävs för att dessa lopp ska kunna bli av? Vad måste hända mellan nu och då? 

- Detta är det knepiga fortfarande. Folkhälsomyndigheten har tagit fram en trappa som ska reglera restriktionerna baserat på smittspridning. Den träder i kraft i maj. Skulle smittspridningen ligga på samma nivå som nu så kommer ett tak på 150 personer att tillämpas. Blir den något bättre kommer det att öka till 900 personer. Är smittspridningen låg och sjukvården klarar av det så kommer man släppa upp för utomhusarrangemang så att något tak inte finns. Givetvis vill vi ha tydliga direktiv men vi kan inte göra mer än att följa de regler som finns. Skillnaden mot i fjol är att jag vågar lova att vi kommer att kunna arrangera fysiska lopp på ett eller annat sätt, oavsett om det är med ett lägre eller högre deltagarantal. Vi kommer givetvis att anpassa oss. Ett av problemen är att det inte finns några fasta tal i nuläget. Man skulle kunna tycka att riktlinjer borde finnas för att möjliggöra planeringen men det gör inte det i nuläget. Det finns stora skäl att tro att man kommer kunna öppna upp mer dock. 

Många lopp som eliten har fått springa har varit i ett mer begränsat utrymme, kommer detta gälla motionärer framöver också? 

- Som det ser ut i förarbetet så finns det stor skillnad med hur det var förra året då även publik räknades med i maxantalet. Detta kommer underlätta för att göra mer klassiska lopp med större banor. Skulle en begränsning ligga på 900 personer så kommer vi eventuellt behöva anpassa logistiken och kanske också banan för att få plats med löpare i olika startgrupper. 

Skillnaden mot i fjol är att jag vågar lova att vi kommer att kunna arrangera fysiska lopp på ett eller annat sätt, oavsett om det är med ett lägre eller högre deltagarantal.
David Fridell, marknadschef på Marathongruppen

Har ni lärt er någonting av pandemin som ni kommer ta med er när ur det här?

- Det ska man nog nästan fråga deltagarna. Jag tror att vi kommer få se lite större avstånd, lite mera grupper. En annan sak som för vår bransch har varit bra är att vi har samlat oss mycket mer. Flera större arrangörer har börjat samarbeta för att skapa samma förutsättningar. På ASICS Stockholm Marathon har vi tidigare kört två starter, där kan det bli aktuellt med ännu flera starter för att optimera loppet för den förväntade tiden som man springer.  

Vad tror ni reaktionen kommer att bli till att loppen öppnas upp igen? 

- När det kommer till de människor som är vår huvudmålgrupp, det vill säga löpintresserade, märker vi ett enormt sug efter att få springa tillsammans. Folk har en längtan till tävling. Jag tror att vi får se en ny våg av löpare som vill sätta på sig nummerlapp och springa. Här gäller det för oss som arrangör att visa nya löpare att det är något speciellt med att springa fysiska lopp.

Ni på Marathongruppen arrangerar några av Sveriges största arrangemang. Kommer det bli så att ni kanske kommer arrangera lite mindre lopp i framtiden för att stilla suget också? 

– Det är rimligt att tänka sig. Det gäller nog för oss som arrangörer att hitta format där vi håller kvalitén men inte drar på oss allt för stora kostnader. Jag tror mycket på att hitta ett format där vi kan skapa mindre arrangemang för de som är sugna på att tävla så att vi stillar det behovet. Man såg det inte minst förra sommaren när det gick att göra vissa saker, till exempel inne på en arena kunde Studenterna arrangera en 25-varvsfrossa och det blev väldigt populärt snabbt.

Finns det något land som ni sneglat avundsjukt på under pandemin när det gäller lopparrangemang? 

- I Japan gjorde man ganska stora arrangemang ute och gjorde observationer kring om detta spred smitta och det visade sig att det inte var förenat med ökad smittspridning. Detta kunde vi ju som arrangörer titta avundsjukt på. Vi hade kunnat hålla smittsäkra arrangemang, men fick aldrig visa det, och det kan ju göra oss lite besvikna. 

Hur skulle ni göra nu under våren när smittspridningen är hög, om du fick bestämma? 

- Vi har stor respekt för smittspridningen, och just nu kanske det inte är lämpligt med fysiska lopp. Oavsett vad smittan har varit, åtta eller 150 personer, så har det beräknats på hur många som har varit på hela banan, även om banan är jättestor och folk inte behöver mötas. Vi hade velat ha tydligare riktlinjer. Vi har full förståelse för att 15 000 människor på Lidingövägen inte är optimalt, men vi behöver jobba utifrån det som kan göras.

 

Hör hela intervjun med David i senaste avsnittet av Spring Snyggt - med Jesus och Manne. 

Marathon.se ägs av Marathongruppen.  

Mer om Träning