Spring hela hösten

Skön, lite sval höstluft, ljusblå himmel och en skog som formligen sprakar av färg. Att springa på hösten är bland det bästa. Och att träna utomhus på dagtid är extra viktigt nu när dagarna blir kortare och mörkare.

Brukar du bara springa vår och sommar kommer din kropp tacka dig för att du underhåller löpningen även under hösten och vintern. Du blir piggare, starkare och gladare. Dessutom slipper du den där hopplösa känslan av att vara tvungen att starta om från noll igen när våren kommer. Dessutom blir du ju en bättre löpare när du ser till att få kontinuitet.

Bästa temperaturen
Just nu är temperaturen optimal för löpning. Du kommer säkert att märka att det går lättare att springa och att tempot blir högre än under sommarens varma dagar. När det är varmt går energi åt till att kyla kroppen, den svala höstluften gör kroppen mindre stressad. Och klä dig inte för varmt – spring dig varm i stället. Och skulle det råka vara ett riktigt ruskväder när du hade planerat din runda – kör ändå. Det finns ingen känsla som är så skön som att krypa upp i soffan med en kopp te efter en regnig runda.

Njut av skogen
Skogen är bästa platsen att uppleva höstens färger och sköna luft. Så ge dig ut i skogen och kör lite traillöpning.  Att springa i skogen är också skonsamt för kroppen tack vare det varierade underlaget – du slipper den statiska asfaltslöpningen. Gillar du att springa i skogen, då gör du klokt i att investera i ett par bra trailskor, så att du kan springa säkrare med bättre grepp.  Att kunna slappna av när du springer i skogen trots blöta rötter och hala klipphälar är ljuvligt

Skippa höstdeppet
När dagarna blir mörkare och mörkare finns risk att humöret också blir det. Försök att ta vara på dagsljuset – planera in en lunchrunda lite då och då. Och extra kul om du får med kollegor eller vänner, så slår du två flugor i en smäll. Vi mår bra av att umgås!

Fokusera på glädjen
Dröjer det innan du ska springa något lopp eller prestera. Njut av löpningen och låt kroppen bestämma vilka pass du ska köra. Vad sägs om en mysjogg, rolig fartlek eller lite lugn skogslufs.  

Prestera på topp om det blir lopp
Har du ett skönt höstlopp framför dig så är det bara att tacka och ta emot. Den svala luften och all din nyfunna höstenergi kommer att göra ditt lopp extra härligt.

Tips på roliga höstlopp är:

STHLM Loop den 22 oktober

Höstrusket den 5 november

 

 

 

Mer om Träning